Χάρη στις πολυάριθμες ανακαλύψεις βιοχημικών μηχανισμών της επίδρασης διαφόρων
ενώσεων στο σώμα, είτε είναι διατροφικές είτε άλλες, με πιο εξειδικευμένες λειτουργίες,
σήμερα είναι δυνατόν να επιλέγουμε εκείνες που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες μας.

Με δεδομένο ότι το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων έχει αυξηθεί
σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να ενδιαφέρονται για
ενώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν το επίπεδο ενέργειάς τους ή να μειώσουν την
όρεξη και τελικά να μεταφραστούν σε ταχύτερη απώλεια βάρους. Για το λόγο αυτό,
δημιουργήθηκε μια κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία κοινώς ονομάζονται
λιποδιαλύτες.
Καφεΐνη και καύση λίπους
Μία από τις πιο κλασσικές επιλογές, αναφορικά με τα σκευάσματα απώλειας βάρους, είναι
η καφεΐνη, δηλαδή η κύρια, βιοδραστική ένωση που περιέχεται -μεταξύ άλλων- στον καφέ.
Σε κυτταρικό επίπεδο, μπλοκάρει ουσίες που σχηματίζονται κατά την εργασία του
εγκεφάλου και των μυών και ευθύνονται για την εμφάνιση κόπωσης και απώλειας
ενέργειας. Η καφεΐνη σάς επιτρέπει να αυξήσετε το επίπεδο των κινήτρων για άσκηση,
καθώς και να βελτιώσετε την ποιότητα της προπόνησης, κάτι που μπορεί τελικά να
μεταφραστεί σε μεγαλύτερη κανονικότητα στην προπόνηση και υψηλότερη κατανάλωση
θερμίδων μακροπρόθεσμα.

Εκτός από την ενίσχυση της συγκέντρωσης και της δύναμης, η καφεΐνη αυξάνει την ένταση
των μεταβολικών αλλαγών ηρεμίας, γεγονός που αυξάνει τη συνολική ενεργειακή ζήτηση
του σώματος. Στους λεγόμενους λιποδιαλύτες, η καφεΐνη υπάρχει σε δόσεις έως και 200 -
300 mg ανά μερίδα και η συνιστώμενη δόση είναι 2 - 6 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.
Λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται περίπου 30 - 40 λεπτά πριν από προπόνηση
μεσαίας διάρκειας και 10 - 15 λεπτά πριν από μεγάλη προπόνηση. Οι υψηλές δόσεις
καφεΐνης συνίσταται να αποφεύγονται σε περίπτωση προπόνησης αργά το απόγευμα ή το
βράδυ.
Τυροσίνη, συνεφρίνη και καύση λίπους
Ένας ελαφρώς διαφορετικός τύπος διέγερσης από την καφεΐνη είναι εγγυημένος από
ενώσεις που μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στο νευρικό
σύστημα, και πιο συγκεκριμένα, νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για το κίνητρο, για
την διαδικασία «δράση ή αντίδραση» και την τάση «πάλης ή φυγής», όπως η ντοπαμίνη και
η αδρεναλίνη.
Η τυροσίνη είναι ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ από το οποίο παράγονται και οι δύο παραπάνω
νευροδιαβιβαστές στο σώμα. Παρέχοντάς του συμπληρώματα διατροφής, αυξάνεται η
διαθέσιμη δεξαμενή τυροσίνης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός.
Η συνεφρίνη, με τη σειρά της, λειτουργεί πιο συγκεκριμένα και η δομή της μοιάζει
περισσότερο με την αδρεναλίνη. Αυτή η ένωση βρίσκεται φυσικά στα πικρά πορτοκάλια.
Η τυροσίνη στην ελεύθερη μορφή της χορηγείται σε δόσεις των 500 - 1000 mg, ενώ στη
βιολογικά ενεργή μορφή της, δηλαδή Ν-ακετυλ-L-τυροσίνη, μπορεί να χορηγηθεί αρκετές
φορές μικρότερες δόσεις. Η συνεφρίνη από την άλλη πλευρά, χορηγείται σε δόση έως και 2
- 3 mg ανά 1 kg σωματικού βάρους (όταν λαμβάνεται μόνη της, χωρίς άλλα διεγερτικά).
Και οι δύο ενώσεις λαμβάνονται συνήθως σε ημέρες με μεγαλύτερη σωματική
δραστηριότητα, αλλά μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες κατά τη διάρκεια πνευματικής
προσπάθειας. Η επίδραση της τυροσίνης και της συνεφρίνης, εκτός από την αύξηση της
προθυμίας για δραστηριότητα, συνεπάγεται και την καύση λίπους στο σώμα. Και οι δύο
ενώσεις προκαλούν κάποιου είδους διέγερση του νευρικού συστήματος, επομένως, όπως η
καφεΐνη, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο πρώτο μισό της ημέρας.
EGCG, HCA και καύση λίπους
Το EGCG ή η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη και το HCA ή το υδροξυκινναμικό οξύ είναι ενώσεις
που αναγνωρίζονται ως ικανές να ρυθμίζουν το σωματικό βάρος. Υπάρχουν πολυάριθμες
μελέτες που υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτών των ενώσεων στο πλαίσιο της
«καύσης» λίπους, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστοί όλοι οι βιοχημικοί μηχανισμοί πίσω από
αυτή τη δράση. Το EGCG είναι μια ένωση χαρακτηριστική του πράσινου τσαγιού και έχει
πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές λειτουργίες στον οργανισμό, χάρη στις οποίες είναι γνωστό
ως δυνητικός αντικαρκινικός παράγοντας.
Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να αναστείλει την
παραγωγή νέων λιποκυττάρων, και επίσης να υποστηρίξει το «σπάσιμο» αυτών που
υπάρχουν ήδη στο σώμα. Ο κύριος τρόπος με τον οποίο το HCA μπορεί να προωθήσει την
απώλεια βάρους είναι το μπλοκάρισμα της όρεξης, αλλά υπάρχουν επίσης ενδείξεις για τη
ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων. Λόγω του ευρέος φάσματος
δραστηριοτήτων και της χαμηλής εξειδίκευσης, τα EGCG και HCA συνήθως υπάρχουν στους
λιποδιαλύτες μαζί, σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν το 1 γραμμάριο.
L-καρνιτίνη, χρώμιο και καύση λίπους
Η L-καρνιτίνη, η οποία σχηματίζεται από αμινοξέα και το χρώμιο έχουν μεγάλη σημασία για
τον μεταβολισμό των ενεργειακών θρεπτικών συστατικών. Η L-καρνιτίνη συμμετέχει στη
μετατροπή του λίπους σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Χρησιμοποιείται όχι μόνο
στο πλαίσιο της σωματικής δραστηριότητας, αλλά είναι επίσης χρήσιμη ουσία για τον
εγκέφαλο. Αυτή η ένωση με τη μορφή ελεύθερης L-καρνιτίνης χρησιμοποιείται σε δόσεις
των 2 - 3 γραμμαρίων και η πιο δημοφιλής τρυγική L-καρνιτίνη μπορεί να καταναλωθεί σε
μικρότερες μερίδες, φτάνοντας περίπου το 1 g.
Υπάρχει επίσης μια βιολογικά ενεργή μορφή, η ακετυλο-l-καρνιτίνη, η δόση της οποίας
είναι κάτω από 1 g. Η επίδραση της καρνιτίνης μπορεί όχι μόνο να είναι η αυξημένη καύση
λίπους, αλλά και η μείωση της κόπωσης ή των διαταραχών της διάθεσης και της
συγκέντρωσης.
Το χρώμιο, με τη σειρά του, είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη που έχει το
σώμα. Σε μία μέση δίαιτα, αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα και επιπλέον,
οι ποσότητες του στα τρόφιμα κυμαίνονται. Η λήψη του σε μεγάλες δόσεις συμβάλλει στην
αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των υδατανθράκων από τον οργανισμό.
Τσουκνίδα, αγκινάρα, πικραλίδα, πάπρικα, πιπέρι και καύση λίπους
Εκτός από τις ενώσεις που επικεντρώνονται αυστηρά στην καύση λίπους, αξίζει να
γνωρίσετε εκείνες που ενισχύουν τον οργανισμό έμμεσα και έχουν πολλαπλές ωφέλειες
υπέρ της υγείας. Η τσουκνίδα και η πικραλίδα βελτιώνουν την απέκκριση του νερού μέσω
διουρητικής δράσης. Η αγκινάρα υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος και το
μεταβολισμό, η πάπρικα μπορεί να μειώσει την όρεξη και να αυξήσει ελαφρώς τη
θερμοκρασία του σώματος ενώ το πιπέρι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.